‘Ik wil altijd het beste resultaat halen’

Midden in de winter een interview met Stephan Duyndam van Airco@home, is dat een goed idee? ‘Juist nu’, reageert hij enthousiast. ‘Maar weinig mensen weten dat airco’s niet alleen koelen maar ook prima verwarmen. Onze producten geven een aangename droge warmte af en draaien op elektriciteit. Met de huidige hoge gasprijzen is dat financieel ook nog eens interessant.’ Hoogste tijd dus om de Voorschotenaar de vijf vragen te stellen.

door Marjolein Altena

Hoe kwam je in het vak?
‘Dat is een heel verhaal. Na mijn middelbare school ben ik bij Siemens de bedrijfsvakopleiding tot elektrotechnicus gaan doen om er vervolgens te gaan werken. Van daaruit kwam ik terecht in de telecominstallaties. Omdat ik voor mezelf wilde beginnen heb ik nog een jaar in de elektrotechniek gewerkt.

In 2003 startte ik met Elektrisch Installatiebedrijf Compro Techniek. Dat bedrijf bestaat nog steeds en ik werkte alleen maar zocht daarnaast naar meer uitdagingen en wilde personeel aannemen, maar ik vond dat binnen de elektrotechniek dat niet gemakkelijk is want je werkt met veel externe partijen samen in een project. Het is al lastig genoeg om dat alleen te regelen en te zorgen dat er niets fout gaat.

Niet lang daarna kwam het idee voor Airco@home BV. De techniek sprak me direct aan: kleine projecten, rechtstreeks levering aan en installatie bij particulieren en bedrijven, dus minder externe partijen. Ik haalde al mijn certificaten zoals BRL 100 en F-gassen STEK Certificaat, en nam bekwaam personeel aan. We zijn nu met zijn vieren maar binnenkort komt daar een vijfde bij. Een verkoper zodat ik me helemaal kan richten op de producten en installaties.’

Waarom koos je voor het ondernemerschap?
‘Ik wist al op de middelbare school dat ik ondernemer wilde worden. Het zal in mijn bloed zitten want mijn vader is ook ondernemer alhoewel in een totaal ander vakgebied. Ik heb het bij mijn werkgevers altijd best leuk gehad maar wilde gewoon zelf aan het roer staan. Zelf mijn eigen lijntjes uitzetten, ideeën uitwerken, kwaliteit leveren en onszelf verbeteren. Ik wil nou eenmaal altijd het beste resultaat halen, dat is het belangrijkste.’

Hoe hou je je scherp?
‘Dat is niet zo moeilijk. Wij worden door de fabrikanten op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied. De vertegenwoordigers komen regelmatig langs. In feite is er in 50 jaar niet zo heel veel veranderd aan het principe van airconditioning maar de techniek is natuurlijk wel flink verbeterd, zoals dat je nu met een airco kan verwarmen en koelen. Verder hebben we veel contact met collega-ondernemers en vorige maand zijn we nog naar een beurs geweest waar we de nieuwste ontwikkelingen hebben gezien.’

Waarom ben je lid van de OVV?
‘Ondernemers stappen niet zo snel naar een gemeente om de discussie aan te gaan. Daar hebben we vaak gewoon geen tijd voor. Dan is het fijn als er een vereniging is die jouw belangen bij de lokale overheid behartigt. Die wel die discussie aangaat over zaken die belangrijk zijn of jou zelfs kunnen raken in je bedrijfsvoering. Bovendien is het gewoon een leuke club om bij te horen. De bijeenkomsten zijn altijd heel gezellig en een mooi moment om bij te praten en contacten te leggen.’

Thuissituatie, boek, drankje, bucketlist?
‘Ik ben samenwonend met Marjolijn en we hebben samen twee zoons, Wessel van 11 en Jens van 9 jaar. Boeken lees ik niet, maar ik houd wel alles bij van Formule 1, daar ben ik al jaren fan van. Drankje? Je kunt mij blij maken met een lekker bacootje. Mijn bucketlist is niet zo lang, veel heb ik al gerealiseerd maar er staan nog wel een paar mooie reizen op. En natuurlijk gezondheid voor iedereen om mij heen. Dat is wel het allerbelangrijkste. Geld heb je nodig om te leven maar mijn motto is meer: ‘spaar geen centen maar mooie momenten!´